
انواع فیش های BNC
..
BNC چیست؟
BNC مخفف عبارت BIRITISH NAVAL CONNECTOR است و درواقع یک نوع فیش فلزی بوده که رابط بین دستگاه DVR و کابل های کواکسیال میباشد.این فیش ها در دو مدل 50 و 75 اهم موجود بوده که اکثرا در فرکانس های بالا (2 , 4 , 6-HZ) از مدل 50 اهم استفاده میگردد. در فرکانس های پایین تر و در دوربین های مداربسته و سیگنال های ویدئویی از 75 اهم استفاده میشود. البته یک مدل BNC 95 اهمی هم در بخش هوافضا استفاده میشود که در پخش نمایش کابین خلبان ها مورد استفاده قرار میگیرد.
جنس فیش BNC:
فیش BNC دارای یک سیم رسانا خارجی و مقداری دی الکتریک پلاستیکی است که به صورت نری و مادگی وصل میشوند.
بطور کلی فیش BNC برای اتصالات سیگنال زیر مورد استفاده قرار میگیرند:
1. سیگنال های ویدئویی
2. آنتن های رادیویی
3. الکترونیک هوافضا (اویونیک)
4. ابزار هسته ای
5. ابزار آزمایش
6. ابزار دوربین و دستگاه مداربسته DVR
کاربرد BNC:
در تجهیزات نظارت تصویری از فیش BNC در اتصال دوربین های مداربسته با تکنولوژی های آنالوگ (CVI ,AHD,TVI , SDI , HD) استفاده میشود.البته در استفاده از فیش های BNC نوع کابل کواکسیال و انواع آن (RG59 , RG58 , RG11 , RG6)را هم باید در نظر گرفت. کیفیت فیش های BNC تاثیر مستقیم در تصویر نمایش داده شده بر روی DVR و در نهایت مانیتور دارد. فیش های نامرغوب باعث ایجاد نویز و یا قطعی تصاویر خواهد شد.
نحوه اتصال فیش های BNC:
به طور کلی نحوه اتصال فیش های BNC به کابل یک اصل مشترک دارد و آن اتصال مغزی و بدنه فیش به مغزی و شیلد کابل که در تصویر زیر مشخص شده است.
انواع فیش های BNC
فیش BNC لحیمی:
در این نوع BNC، کابل و فیش از طریق سیم لحیم به یکدیگر متصل میشوند. این فیش با توجه به نیاز به هویه و نصب نسبتا پر دردسر به خصوص در ارتفاع و شرایط سخت کمتر مورد استفاده قرار میگیرند.هرچند اگر به طور صحیح لحیم شود دارای دوام مناسبی خواهد بود.
فیش BNC پیچی:
این نوع فیش از نظر شکل ظاهری مشابه فیش های لحیمی بوده ولی به جای استفاده از لحیم در اتصال مغزی کابل و فیش از پیچ استفاده میشود. کیفیت مغزی و پیچ به کار رفته دراین مدل بسیار حائز اهمیت میباشد. چنانچه پیچ هرز بوده یا به صورت محکم بسته نشود تصویر خروجی با قطعی مواجه میشود و یا با نویز نمایش داده میشود. بسته به کیفیت این نوع فیش ها قیمت های متفاوتی هم در بازار موجود است که گاهی تفاوت قیمت تا 2 برابر هم میرسد.پس باید در انتخاب فیش های BNC بخصوص از نوع پیچی دقت ویژه ای به خرج داد. درحال حاضر فیش های CPLUS , ETTO جزو برند های برتر بازار به حساب می آیند.
فیش های BNC پرسی:
این مدل ،از نظر دوام و مرغوبیت بهترین نوع فیش BNC ، بحساب می آید. این فیش ها توسط یک آچار مخصوص به نام آچار BNC به کابل کواسیکال اتصال پیدا میکنند.
درصورتی که بطور صحیح عملیات پرسینگ صورت گیرد عمر این فیش مادام العمر خواهد بود. البته یکی از معایب این فیش یکبار مصرف بودن آن است ولی با توجه به کیفیت بالا و عمر طولانی استفاده بسیار مقرون به صرفه خواهد بود. در گذشته برند VELOCITY آمریکا یکی از برند های فوق العاده از نظر جنس و البته گران قیمت این نوع فیش به حساب می آمد که پس از اعمال تحریم ها در بازار ایران یافت نشد. درحال حاضر برند هایی همچون CPLUS , ETTO فیش های پرسی و باکیفیت بالای تولید میکنند.
فیش BNC کوئیک :
این مدل فیش ها به فیش های کوئیک یا سریع معروف هستند که این امکان را به نصاب میدهد در هر شرایط و مکان با سرعت بالا BNC را به کابل متصل کند. مهمترین نکته در استفاده ازاین فیش طرز صحیح استفاده از آن است که چنانچه به درستی انجام شود، همانند فیش های پرسی دارای دوام طولانی خواهند داشت.
مزیت این فیش ها نسبت به فیش های پرسی علاوه بر سرعت نصب استفاده چندباره از آن ها خواهد بود که به راحتی قابل باز و بسته شدن هستند. جنس مغزی و جای پیچی ها در این مدل بسیار مهم میباشد.این مدل فیش به دلیل قیمت بالا در تولید و همچنین عدم مرغوبیت قبلی اخیرا کمتر مورد استقبال قرار گرفته و جای خود را به فیش های پیچی داده است .
علاوه بر فیش هایی که مستقیم به دستگاه متصل میشوند فیش هایی هم هستند که در سیستم حفاظتی نقش مبدل را به عهده دارند که در زیر انواع آن را معرفی میکنیم:
1. فیش سونی:
فیش سونی یا فیش AV جهت اتصال به پورت خروجی و ورودی صدا در دستگاه DVR استفاده میشود. رنگ بیشتر این فیش طلائی بوده و به صورت لحیمی یا پیچی به مغزی کابل اتصال پیدا میکنند.
2. فیش تبدیل BNC به AV و برعکس:
ازین فیش ها در تبدیل حالت BNC به AV و بالعکس استفاده میشود. جنس این نوع فیش ها تاثیر مستقیم بر کیفیت خروجی تصویر دارد و در صورتی که به درستی متصل نشود باعث ایجاد نویز در تصویر میشود.
3. فیش بریل:
ازاین فیش به عنوان رابط بین دو عدد BNC استفاده میشود.گاهی در پروژه نیاز به اضافه کردن کابل به کابل های RG قبلی میشود. دراین حالت یا به صورت دستی یا از طریق فیش بریل این اتصال برقرار میشود.
4. فیش کانکتور T :
بعضی مواقع نیاز است از یک دوربین دو خروجی برای دو دستگاه یا دو مکان مختلف داشته باشیم.دراین حالت از کانکتور های T استفاده میشود گاهی استفاده ازین فیش باعث ایجاد نویز و اصطلاحا سایه افتادن تصویر میشود .علت این امر میتواند از جنس خود فیش یا اتصال به دو کابل با متراژ های متفاوت باشد. مثلا چنانچه تصویر گرفته شده از خروجی اصلی به دو کابل, یکی با متراژهای 1 متر و طرف دیگر 10 متر متصل شود احتمالا تصویر با سایه نمایش داده می شود.